zondag 9 augustus 2015

laat voorjaar op de veenroute door Drenthe en Groningen

Dit voorjaar hebben we gekozen om de veenroute te volgen, rondje Drenthe en een stuk Groningen
Eerst moest de boot nog een nieuwe verflaag krijgen op het dek. Er is altijd werk aan boord
JP heeft dan ook dagenlang werk gehad voor we echt zijn gaan varen.


We varen langs groene velden en zien allerlei dieren. Het lijkt soms wel een jungle. Hier zien we een mooie tijger door de wildernis sluipen


Ook reeën lopen regelmatig door ons blikveld als we op de Tjonger varen.


De daken van grote hoeven in Friesland hebben vaak een beeld met zwanen op het dak. Dat heet blijkbaar een ulebord. Elke streek heeft andere symbolen hierin verwerkt.



In het voorjaar zien we natuurlijk hier en daar gelukkig ook de ooievaarsnesten met de ooievaars erop. Altijd leuk om ze te spotten.


Deze reiger was misschien ook wel benieuwd naar ons, hij rekte zijn nek wel heel erg.



Op de veenroute deden we op twee weken 36 sluizen en sluisjes...Toch altijd weer een beetje spannend als je aan een sluisje komt.



Dit was een dubbele sluis. Als je uit één sluis vaart, ben je al in de volgende. We moesten toen vijf meter zakken in de venen. Vlakbij het veen muzeum.


Kwade ganzen die me de weg versperden als ik van de boot wilde aan het Veenmuzeum. Het was blijkbaar hun terrein en ik moest terug naar de boot. Mensen op de andere boten hebben goed gelachen. Wist ik veel dat je met je armen open, dreigend naar hen toe moet lopen en in je handen klappen en dat je dan wel door mag...


Een oud veenhuisje waar vroeger mensen in leefden


We waren daar niet alleen aan het muzeum.... op andere plekken tijdens die reis waren we veel alleen op aanlegplaatsen...hier dus niet.


Met een treintje tot aan de turfafgraving om te gaan kijken hoe dit werk gebeurde.


Mooie veengezichten onderweg


Vier turven hoog....ja daar komt het spreekwoord van. :)



Een man die het verhaal deed van hele gezinnen die hier vroeger werkten om een stuiver te verdienen. Vanaf je een turf kon dragen, 'mocht' je meewerken ook al was je zelf maar een paar turven hoog. 



Hele mooie kanalen richting noorden vanuit het veenmuzeum



Vierdaagse in Musselkanaal. Vier dagen lang wandelt de hele gemeente en alle verenigingen rond het dorp en de vierde avond komen de fanfares mee en wordt iedereen gehuldigd die het vier dagen lang aandurfde en meeliep. Volwassenen krijgen bloemen, kinderen zakken snoep om rond hun hals te hangen...Die avond lagen we dus op de plek van aankomst van de vierdaagse.




Nog niet zo vaak een witte molen gezien.


Mooie rustige plekken die heerlijk vertoeven zijn onderweg in Drenthe



Steenoverns in de buurt van Diever



Baby eendje op de Beulaker wijde 


Vlakbij Giethoorn op de Beulakerwijde, twee dagen vastgelegen met de boot omwille van de zomerstorm van twee juni. Het meer van 1,60 m diep leek wel een zee met hoge golven. Boten vertrokken wel maar moesten onverrichterzake terugkeren door de harde wind. Dus geen overtochten naar Giethoorn of Blokzijl mogelijk.



Wie er wel zijn hartje ophaalde waren de parasailers... Ze genoten van de storm en vlogen werkelijk meters hoog door de lucht langs onze boot.


Terug in rustiger vaarwater..


De laatste rietrollen die nog moeten opgehaald worden voor de zomer echt kan beginnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten